Dutch Green Building Council

Paris Proof

Samen naar een duurzaam gebouwde omgeving
zonder CO2-uitstoot

Paris Proof

Marcel Dommisse

Marcel Dommisse - Werkgroep Woningen
   
Organisatie BackHoom
Functie Directeur
Werkgroep Woningen
Contact LinkedIn

Wat is jouw rol in de Werkgroep Woningen? 

Na ruim twintig jaar werkzaam te zijn in en met de gebouwde omgeving, ben ik mij de laatste jaren steeds meer bezig gaan houden met datagedreven ondernemen en wat dit kan betekenen voor de energietransitie van de woningen in Nederland (meer hierover in mijn vorige blog). Het is waanzinnig interessant om te zien hoe snel dit zich ontwikkelt in allerlei sectoren. Deze kennis, ervaring en inzichten wil ik graag inbrengen in de werkgroep.

Wat is jouw motivatie?

Sinds 2000 ben ik bezig om energie efficiënte woningen en gebouwen te ontwikkelen. Vanuit diverse rollen en vanuit verschillende bedrijven. Het mooie is dat het gewoon kan. Er zijn tal van mooie voorbeelden te zien om ons heen. Helaas gaat het te langzaam en zijn er nog veel woningen die negatief bijdragen aan CO2-reductie. Om dat aan te pakken is een moeilijke opgave die zorgt voor het kraken van de hersenpan. En daar hou ik wel van; een mooie uitdaging. Dat geeft me energie. Bovendien is het maatschappelijk relevant en enorm actueel. Nu is het moment en daarom doe ik mee..

Paris Proof worden, is dat haalbaar voor deze sector? 

Het segment (bestaande) woningbouw verduurzamen is wellicht de moeilijkste opgave. De gestelde doelen van 40 kWh per m2/jaar zijn haalbaar,  echter niet eenvoudig. Het is technisch allemaal niet zo complex, organisatorisch en financieel wel. Ik geloof in kleine stappen en vooral gewoon doen. Als we dit met het ecosysteem kunnen aanslingeren gaat het lukken. Misschien zelfs eerder.

Wat zijn de toekomstplannen voor jullie eigen bezittingen?

Als BackHoom huren wij een aantal m2 binnen een duurzaam pand met een materialen paspoort en circulair gerenoveerd. Onze impact ligt vooral in het ondersteunen van andere partijen om te komen tot het versnellen van de energietransitie.

Laatste nieuws

Werkgroeplid Zorg spreekt op evenement over zorgvastgoed

Duurzaamnieuws.nl: 'Duurzame energie voor dit jaar is al op'

Bouwinvest Retail Fund en Albert Heijn werken samen aan duurzame doelen