Dutch Green Building Council

Paris Proof

Samen naar een duurzaam gebouwde omgeving
zonder CO2-uitstoot

Paris Proof

Wereld Natuur Fonds

Wereld Natuur Fonds (WNF) vond in Zeist een nieuw onderkomen in een zeer energiezuinig gerenoveerd kantoorgebouw. Als renovatieproject is dit het eerste CO2-neutrale gebouw in Europa. Omdat de klimaatverandering een van de ernstigste bedreigingen van de natuur is, wil WNF laten zien dat aantrekkelijke huisvesting goed samengaat met hoge eisen aan natuurvriendelijkheid en duurzaamheid.

Het gebouw uit 1953 is grondig gerenoveerd. En hoewel het nog niet Paris Proof is, mag deze renovatie als een voorbeeld worden gezien. Het gemiddelde energieverbruik van kantoorpanden in Nederland ligt op dit moment rond de 200 kWh per vierkante meter. Aangezien kantoorgebouwen iedere vijftien jaar worden gerenoveerd, is de verwachting dat het gemiddeld in twee stappen naar Paris Proof wordt gebracht: eerst van 200 kWh/m2 naar 100 kWh/m2 om in de tweede renovatie naar Paris Proof toe te werken. Het WNF-kantoor ligt dus nog op koers en is een voorbeeld van een renovatietraject. 

Nieuw leven voor oud laboratorium

Voor de nieuwe huisvesting van WNF is een leegstaand en vervallen laboratorium met een grondige renovatie nieuw leven ingeblazen. De visie van WNF op duurzaam bouwen is van de begane grond tot het dak consequent doorgevoerd. Architectenbureau RAU transformeerde het sombere gebouw tot een licht en transparant kantoor. De ingang werd verplaatst van de noordkant naar de zonnige zuidzijde. Daarnaast zijn er verschillende innovatieve klimaattechnieken gebruikt, zoals:

  • stralingsverwarming en koeling via “klimaatmatten” (watervoerende buisjes van ca. 4 mm diameter) in de oppervlakte van de plafonds;
  • warmte- en koudeopslag in de bodem;
  • natuurlijke ventilatie;
  • drielaags glas en fotovoltaïsche panelen (elektriciteit) en zonnecollectoren (warm water) op het dak.

Duurzame huisvesting voor mens en dier

Bij de renovatie is constant oog geweest voor mens, dier en natuur. Zo is er alleen verantwoord gekapt hout met het FSC-keurmerk verwerkt. Voor de trapleuningen is voor het eerst in Europa FSC-gecertificeerde bamboe gebruikt. Op de vloer ligt tapijt van gerecyclede vloerbedekking. In de buitenmuren zitten nestkastjes voor vogels en verblijfplaatsen voor vleermuizen. Hoewel WNF oog heeft voor de natuur, moet er ook aandacht voor de verdere verduurzaming van het kantoorpand: het energieverbruik moet nog ruim gehalveerd worden of WNF moet meer duurzame energie opwekken. 

In oude glorie herstellen

Het WNF-hoofdkantoor ligt op het historische landgoed Schoonoord. Samen met de stichting Het Utrechts Landschap, de gemeente Zeist, lokale milieugroepen en scholengemeenschap Schoonoord gaat WNF het landgoed in oude glorie herstellen. Dit is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Louisa van de Velden Stichting.
 

Foto kantoor: Daan Noordhuizen

Gerelateerd

WTC The Hague

WTC The Hague zet volgende stap richting Paris Proof

Elf basisscholen dankzij subsidie met grote stappen richting Parijs

Klimaattop in Polen: van doelstellingen naar plan van aanpak