Dutch Green Building Council

Paris Proof

Samen naar een duurzaam gebouwde omgeving
zonder CO2-uitstoot

Paris Proof

Focus op isoleren in DGBW-sessie Paris Proof voor dummies

26 sep 2018
Focus op isoleren in DGBW-sessie Paris Proof voor dummies

Isoleren. Dat is het basis van het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Die boodschap deelden Sven Steps van Kernwaarde Groen en zelfstandig duurzaamheidsexpert Robert De Bourgraaf tijdens de Dutch Green Building Week sessie Paris Proof voor dummies. “Investeren in zonne-energie en warmtepompen zonder aandacht voor isoleren is nutteloos. We moeten minder verbruiken om aan de Parijse klimaatdoelstellingen te voldoen.”

Die uitspraken zetten de bezoekers van deze sessie duidelijk aan het denken. “We zijn in ieder geval minder sceptisch”, vertelde een van de bezoekers, een gebouwenbeheerder, na de bijeenkomst. Die bewustwording is de grootste winst volgens De Bourgraaf. Eerder had hij in een presentatie laten zien dat het verduurzamen van de kantoorgebouwen niet zo ingewikkeld is als veel mensen denken. “Als je nu niet je gebouwen verbetert, dan heb je over twintig jaar een waardeloos gebouw. Dat is dan niks meer waard. We moeten inzichtelijk maken dat verduurzamen van gebouwen niet alleen geld kost, maar ook geld oplevert.” 

Minder energie beschikbaar

De Bourgraaf liet tijdens zijn presentatie duidelijk zien dat het verduurzamen van een gebouw een proces is waarin zowel oog moet zijn voor het verminderen van het verbruik als het opwekken van duurzame energie. “Isolering staat op één, met vijf acties: de schil isoleren, nieuwe kozijnen, triple glas, balansventilatie en kierdichting.” Door het verbruik te verminderen hebben gebouwen namelijk minder energie nodig. En dat is exact het doel van om Paris Proof te worden. Er is straks minder energie beschikbaar, omdat alle energie uit duurzame bronnen moet komen. 

Seine stroomt over trottoirs

Sven Steps van Kernwaarde Groen had daarvoor in een uitgebreide berekening inzichtelijk gemaakt wat er nu en wat er in 2050 aan elektriciteit beschikbaar is. In 2050 is er 1.800 PetaJoule energie beschikbaar voor de utiliteit, daarvoor is 506 PJ voor kantoren. Dat is terug te rekenen tot 50 kWh per vierkante meter per jaar. Maar voordat al die cijfers op tafel kwamen, liet hij zien hoe klimaatverandering in Nederland en in Parijs er daadwerkelijk uitziet. “We zien steeds meer droogte en harde regenbuien, maar ook afwijkende koude momenten. Zo overstroomde de Seine in Parijs al meerdere malen tot op de trottoirs.” En daarmee maakte hij het bruggetje naar de Parijse klimaatdoelstellingen en sloot hij zich aan bij de woorden van De Bourgraaf: “We gebruiken nu allemaal modieuze termen maar de essentie is: hoe behouden we levensstandaard met minder energieverbruik?”

 

Gerelateerd

“Neem huurders mee in iedere duurzame stap die je zet”

WTC The Hague

WTC The Hague zet volgende stap richting Paris Proof

Werkgroeplid Zorg spreekt op evenement over zorgvastgoed